Houten jaloezieën brengens feer en warmte in huis

Alles over de houten jaloezie

Jaloezieën, shutters, zijn misschien wel de meest populaire raamdecoratie van dit moment.  Wat is er zoal verkrijgbaar. We hebben het vandaag over houten jaloezieën. In welke breedtes zijn ze verkrijgbaar, welke oppervlakte behandeling hebben de lamellen ondergaan, en kunnen ze voor elk raam op maat worden gemaakt.   Wij zochten het voor je uit en onderstaand lees je onze bevindingen.

Foto:  Raamdecoratieshop.nl

Verschillende lamelbreedtes

25 mm hout

Houten jaloezieën zijn in diverse lamelbreedtes leverbaar. De smalste lamellen zijn 25 mm. Wil je toch de warme uitstraling van hout in plaats van aluminium en je hebt maar beperkte ruimte zoals bij montage op een draai-kiep raam, dan kom je met 25 mm hout een heel eind.  Het raam kan dan in veel gevallen toch tot 90 graden worden geopend.

50 mm hout

De meeste gekochte lamelbreedte voor een houten jaloezie is 50 mm. Dit is dezelfde breedte als de meest gekochte aluminium jaloezieën in de jaren 60 tot 80. 50 mm hout laat méér van de tekening van het hout zien omdat de oppervlakte van de lamellen groter is.  50 mm kun je ook nog knusser aankleden door in plaats van ladder koord te kiezen voor ladder band. Met ladder band loopt er een 25 of 38 mm strook stof verticaal over de optrek punten.  Optisch maakt ladder band wel kleiner.  Goed is om daar op te letten voordat je houten jaloezieën gaat kopen.

70 mm hout

Op zoek naar het echte shutter effect? Met  een houten jaloezie van 70 mm kom je een heel eind in de buurt zonder dat je zo duur uit bent als met shutters.  De brede lamellen zorgen voor een hele bijzondere uitstraling en het hout komt nog mooier uit. Afstoffen van de de lamellen gaat sneller en ook de pakkethoogte is minde hoog. Door de lamelbreedte van 70 mm neemt deze jaloezie nauwelijks meer montage ruimte in beslag.  je kunt ze laten maken met ladder koor of 38 mm breed ladder band voor als je het shutter effect nog duidelijker wil.

Afwerking

De kwaliteit van de onderdelen en boven bak is van groot belang. Deze bepalen nog méér dan het hout de levensduur. Kies nooit voor een plastic boven bak.  Er zijn aanbieders die dit leveren. Kijk vooraf goed welke bak er geleverd wordt.  Voor een raam wordt kunststof sneller kort en dat benadeeld de levensduur.   Dan is er nog de houten sierlijst. Soms wordt er een 50 mm lamel op aangebracht, maar dan bedek je niet de volledige bovenbak.  Kies daarom voor een echte afdek lijst. Die bedekt de hele bak en is met zij stukken leverbaar zodat bij montage over de raam nis de zijkanten van de bak mooi zijn weggewerkt.